OpenSpace

Mi a Nyitott Tér-Fórum?

A Nyitott Tér -Fórum egy mód arra, hogy a legkülönbözöbb emberekkel, bármilyen szervezetben, lelkesedéssel teli találkozókat, eseményeket hozzunk létre. Az elmúlt 15 évben az is világossá vált, hogy a Tér megnyitása, tudatos vezetési eszközként, lelkesedéssel teli szervezetet hozhat létre, ahol az egyáltalán nem különleges emberek rendszeresen együtt dolgoznak különleges eredmények létrehozása érdekében.

A Nyitott Tér ­ Fórumon a központilag kialakított, stratégailag fontos téma körül (mint pl.: “Melyik az a stratégia, amelyet a csoport, szervezet vagy közösség minden érdekelt tagja támogatni tud és együtt dolgozik megvalósításán?”) a résztvevök maguk hozzák létre és alakítják a párhuzamosan futó munkacsoportok napirendjét, a találkozókat, eseményeket.

Az 5-1000 fö által ­ egynapos workshop vagy háromnapos konferencia vagy a rendszeres heti értekezlet során ­ közösen létrehozott, közös eredmény nagyon meggyözö, hatékony összekapcsolása és megerösítése annak, ami már folyik a szervezetben: a tervezésnek és végrehajtásnak, a tanulásnak és a cselekvésnek, a részvételnek és a teljesítménynek.

Mikor és miért?

A Nyitott Tér akkor éri el a legjobb eredményt, ha a végrehajtandó feladat komplex, az érintett emberek és gondolatok sokfélék, a megoldás iránti lelkesedés (és a konfliktus lehetösége) magas és a megoldási határidö tegnap. A lelkesedéshez kötelezettség vállalás kapcsolódik, egy jó kávészünet energiája, tudatos önszervezés, lelkes munkavégzés, káosz és kreativitás, önfejlödés és szervezés és egy egyszerü, hatékony eljárás az emberek és szervezetek megmozgatására ­ mikor és hol van rá a legnagyobb szükség.

És, miközben a Nyitott Tér a látszólagos strukturálatlanságáról ismert, kiderül, hogy a Nyitott Tér találkozó vagy szervezet valójában nagyon is strukturált ­ de ez a struktúra annyira tökéletesen illeszkedik az emberekhez és az aktuális feladathoz, hogy támogató (nem akadályozó) szerepe, ha jól müködik, észrevétlen marad. Valójában a Nyitott Térbe szött történetek és munkatervek általában komplexek, stabilak és hosszú életüek ­ és sokkal gyorsabban bevezethetök, mint a szakértök vagy a menedzsment által kidolgozott tervek.

Mi fog történni?

Soha nem tudjuk egzakt pontossággal, mi fog történni miután a Teret megnyitjuk, hogy az emberek elvégezzék legfontosabb feladatukat, de garantálhatjuk az alábbi eredményeket, ha egy csoport a Nyitott Térben dolgozik:

1. Minden ­ a LEGTÖBB résztvevönek fontos – téma napirendre kerül.

2. Minden felvetett témához hozzászólnak azok a résztvevök, akik a legképzettebbek és képesek elérni, hogy valami történjék velük.

3. Egy- vagy kétnapos ­ rövid ­ program alatt minden fontos gondolat, vita téma, ajánlás, következtetés, tanulmányozandó kérdés elökerül és az azonnali cselekvés terveiröl átfogó dokumentum készül ­ lezárva, kinyomtatva és minden résztvevö megkapja távozáskor.

4. Amikor értelmezhetö és az idö is rendelkezésre áll, a jelentés teljes tartalma áttekinthetö és megtalálhatók a fókuszpontok és néhány óra alatt a témák prioritásai megállapíthatók, még nagy (100 fönél nagyobb) csoportok esetében is.

5. A programot követöen mindezek az eredmények elérhetöek a szervezet vagy közösség minden tagja számára napokon belül, tehát a megbeszélés mindenkit be tud vonni a megvalósításba, akinek abban szerepe lehet ­ azonnal.

6. ÉS… ezek az eredmények gyorsabban megtervezhetök és bevezethetök, mint bármilyen más “nagy csoportos módszer” eredményei. Lehetséges, hogy szó szerint napok vagy hetek alatt végrehajtsák, amihez más módszer esetében hónapok vagy évek szükségesek.

A jó és a rossz hír, hogy müködik. Jó hír, mert az embereket és a munkát felgyorsítja, rossz hír, mert azt jelentheti, hogy nagyon sok minden megváltozhat a korábbiakhoz képest. A kívánt dolgok felmerülnek, a nem kívánt dolgok eltünnek vagy éppen fordítva ­ de ilyen az élet. Röviden, a Nyitott Tér visszahozza az életet a szervezetbe és a szervezetet az életbe.

Mi a következő lépés?

Ez a web oldal tele van – angol nyelven – siker történetekkel, gyakorlati forrásokkal és más jó és hasznos információkkal, melyek mindegyike tartalmazza a válasz egy részét arra a kérdésre: “Mi a Nyitott Tér?”

written by MichaelHermantranslated by Beck György

Open Space Technology